Vyrobit domácí šunku zvládne opravdu každý. Výhody domácky vyrobených potravin nemusím zmiňovat, jdeme na recept. 🙂
K výrobě domácí šunky budeme potřebovat:
- šunkovar, sáčky do šunkovaru,
- vphichovací a nebo zavařovací teploměr,
- 25 g rychlosoli Praganda – prodávaná pod názvem uzenářská sůl,
- med,
- 1 dcl vody,
- nakládaný zelený pepř,
- 1 kg vepřové kýty.
Vepřovou kýtu nakrájíme na malé kostky a smícháme v misce s uzenářskou solí, vodou, trochou zeleného pepře a lžící medu. Směs důkladně promneme rukou a necháme chvilku odstát. Poté míchání zopakujeme libovolně N-krát.
Výhoda použí smesi s dusitanovou solí:
- lépe naleptá maso a šunka se pak nerozpadá,
- způsobí, že šunka bude mít krásnou růžovou barvu,
- šunka vydrží opravdu dlouho v lednici, dusitanová sůl je lepší konzervat než klasická.
Nevýhody:
- dusitanové soli jsou tak trochu jedy a můžou být karcinogenní. Viz http://jaknato.webpark.cz/uzeni/html/soleni.html. Nicméně tyto soli jsou ve všech uzeninách, které koupíte běžne v obchodech. Pokud šunku nebudete jíst 3x denně, každý den, mávl bych nad tím rukou.
Sáček vložíme do šunkovaru a do něho natlačíme směs a pořádně udusáme, aby mezi kousky masa zbylo co nejméně vzduchu. Poté šunkovar uzavřeme a dáme na dva dny do lednice. Jednou až dvakrát za den otočíme šunkovar, aby se vše dobře promísilo.
Vaření šunky
Šunkovar se šunkou vložíme do již rozehřáté vody. Šunka se v šunkovaru dusí při teplotě mezi 75 – 80 °C asi 1,5 hodiny. Důležité je teplotu nenechat přesáhnout 80 °C.